Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTV, că episodul în care președintele Traian Băsescu i s-a adresat cu apelativul „dottore” i-a amintit primului ministru că șeful statului „rămâne tributarul metodelor securiste”, între care a menționat tehnica șantajului.
Întrebatdacă a fost deranjat în așa de mare măsură de acest apelativ – rostit de Traian Băsescu în fața camerelor de filmat -, încât a fost de acord cu suspendarea președintelui, Victor Ponta a arătat că episodul menționat „nu a avut absolut nici o legătură” cu procesul de suspendare a președintelui.
„Nu felul în care a rostit > către mine și modul în care…Acel episod mi-a confirmat că domnul președinte Băsescu va folosi întotdeauna, cât va fi în viață – îi doresc o viață cât mai lungă -, șantajul și armele cele mai murdare în politică. Va rămâne tributarul metodelor securiste”, a spus premierul Victor Ponta.
Citește și Băsescu: „Eu când i-am zis Dottore lui Ponta m-am referit la doctorul din commedia dell’arte, care se pricepea la tot și era prost de dădea în gropi”
La întrebarea dacă președintele Băsescu ar fi încercat vreodată să îl șantajeze, premierul a spus inițial „exact asta a încercat”, refuzând însă să dea alte detalii. „Nu o mai luăm de la capăt. (…) Aveți mai multe episoade lipsă”, a spus primul ministru, la constatarea unuia dintre invitații permanenți că „avem un episod lipsă”.
Ulterior, la insistența jurnaliștilor care i-au cerut să dea mai multe detalii, șeful Guvernului a spus că „nu a fost vorba de un șantaj direct”.
Citește și Ponta spune că știe cine este sursa anonimă în scandalul de plagiat. „Și ultimul copil își dă seama cine mă tot făcea «dottore, dottore» și cine a adus sursa anonimă”
„Nu, nu pot să spun. Nu pot să spun că a fost vorba de un șantaj direct, îmi dai și iți fac. Dacă vă referiți la acel episod (episodul „dottore” n.n.) mi-a dovedit că nu vom putea niciodată să gândim la fel. Eu nu mă apuc să scormonesc, poate găsesc când a fost domnul președinte în armată că nu stiu ce a făcut”, a spus șeful Executivului, adăugând că „urăște ceea ce reprezintă domnul Băsescu”.
IATĂ CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII DIN CADRUL EMISIUNII „DUPĂ 20 DE ANI”
Ponta: Chițoiu rămâne ministru în viitorul guvern doar dacă rezolvă cazul Oltchim și Hidroelectrica
Ponta spune că Guvernul nu va mai apela la PricewaterhouseCoopers, din cauza eșecului la Oltchim
Ponta vrea o nouă discuție cu Băsescu privind reprezentarea la reuniunea CE, relația rămâne glacială
Ponta: Construcția bugetară actuală nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului
Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor o nouă licitație pentru taximetrie la Aeroportul Otopeni
Relația cu președintele Traian Băsescu, ai cui erau cei 1,8 milioane euro scoși de Dan Diaconescu de la bancă și intrarea lui Gigi Becali pe listele cu candidații USL la alegerile parlamentare reprezintă alte subiecte abordate în cadrul emisiunii „După 20 de ani”
Prioritatea nr 1 a Guvernului: Asigurarea resurselor financiare până sfârșitul anului
Ponta a spus că prioritatea numărul 1 a Guvernului în prezent o reprezintă asigurarea, până la 31 decembrie 2012, a resurselor financiare necesare, printre altele, funcționării instituțiilor publice, a sistemului de termoficare în marile orașe, pentru care Guvernul ar trebui să aloce în total 3,5 miliarde de lei.
„Începând cu 15 noiembrie, așa s-a prevăzut anul trecut în buget, nu există nici o resursă pentru funcționarea spitalelor, a Ministerului de Interne și nici pentru o parte din sistemului de pensii”, a avertizat Ponta.
Banii vor proveni din încasările de la buget, care au crescut. „În trimestrul II față de trimestrul I s-a înregistrat o creștere de 1,2 miliarde de lei. În trimestrul III este de asemenea o creștere”, a spus șeful Guvernului.
„Cererile de alocări sunt de 3,5 miliarde de lei, care reprezintă necesarul minim de alocări până la finele anului”, menționând că trebuie respectat deficitul la care România s-a angajat în fața instituțiilor financiare internaționale.
În plus, Guvernul va trebui să asigure finanțarea din bugetul de stat pentru programele europene și în special pentru POSDRU, pentru care plățile de la UE sunt oprite deocamdată.
Cu toate acestea, șeful Executivului a arătat că există „acoperire în buget” pentru a doua tranșă din reîntregirea salariilor, pentru partea din pensii ce trebuie rambursată și pentru alocațiile pentru mame.
El a precizat că la rectificarea bugetară mai trebuie prevăzută și o sumă 200 de milioane de lei – peste 40 de milioane de euro – pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități pentru care nu au fost alocați bani în bugetele autorităților locale.
„Cel mai mare eșec al României”
El s-a referit și la faptul că România, în loc să primească bani de la UE pentru proiecte eropene, a devenit un contributor net la bugetul european. În opinia premierului, acest lucru este „cel mai mare eșec al României” în cei șapte ani de la intrarea în UE.
„Dacă în decembrie, așa cum avem semnale de la CE, de la DG Employment, deblocăm fondurile pe POSDRU, atunci va fi un mare succes al actualului Guvern”, a ținut să sublinieze Ponta, care a precizat că fondurile europene pentru România au fost blocate „din cauza auditurilor realizate în 2010 și 2011″.
Despre creștere economică și inflație
– „Suntem una dintre puținele țări din UE care a ieșit din recesiune și suntem pe creștere, o creștere mai mică decât ne-am așteptat”, a arătat șeful Guvernului.
– „ Sigur că o creștere dincolo de parametrii prevăzuți ai inflației reprezintă o problemă pentru România, inclusiv din punct de vedere al convergenței cu criteriile euro. Impreună cu BNR, politicile antiinflaționiste pot fi gândite și puse în practică. N-am crescut deficitul, nu am crescut cheltuielile”, a răspuns Ponta la întrebarea dacă se teme de creșterea inflației.
El și-a exprimat speranța că România va avea o creștere economică de 2,5%.
„Când se da o veste rea, toată lumea o crede, când se dă o veste bună, nu o crede nimeni. Eu vin cu ideea că operând aceste răni ale bugetului public, oprind cheltuielile strict politice sau populiste, și investind în domenii considerate potențiale pentru România, precum energia, – vorbim de legea energiei – în agricultură, acolo unde se duce cel mai important efort bugetar la rectificarea bugetară, în IT, fonduri europene și administrație publică, cred că putem să avem o revenire economică”, crede Victor Ponta.
Despre sistemul de irigații
„Irigațiile reprezintă unul dintre marile proiecte pentru perioada 2013-2016. Până la 1 ianuarie 2014 România nu poate accesa fonduri europene la acest capitol. În noiembrie-decembrie se negociază alocarea pe care România o va primi în următorul exercițiu financiar al UE”
Despre cine va purta negocierile la următorul exercițiu financiar al UE: „Președintele Băsescu nu are în fișa postului”
Întrebat cine negociază alocarea pe care România o va primi în următorul exercițiu financiar al UE, Ponta a răspuns că „este o problemă foarte delicată aici”, menționând că Guvernul este cel care „a negociat și negociază”, însă este posibil ca președintele Traian Băsescu „să se ducă și să vorbească”.
„Din cauza conflictului constituțional dintre președinte și Guvern, Curtea Constituțională a decis că este președintele (cel care va trebui să participe la reuniunile Consiliului European n. n.). Eu voi încerca, cu președintele Băsescu, să găsim o soluție ca România să fie reprezentată corect”
Premierul Victor Ponta a recunoscut că nu a avut o discuție cu președintele Traian Băsescu, în legătură cu ceea ce își propune România referitor la noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene care este „cea mai arzătoare bătălie” la nivelul UE.
El a motivat acest fapt prin aceea că „președintele Băsescu nu are un aparat tehnic care să discute așa ceva, nu are în fișa postului, ca să spun în mod direct”
Despre relația cu președintele Băsescu
Întrebat dacă se menține relația glacială cu Traian Băsescu, Ponta a răspuns afirmativ, recunoscând că ultima dată când a vorbit cu președintele a fost la cea mai recentă ședință a CSAT. „Da, mă rog, ne-am salutat”, a relatat Ponta.
Lipsa din spațiul public a președintelui Băsescu este, în opinia premierului Ponta, „un lucru bun”.
„Dacă președintele s-ar fi comportat la fel în luna iulie, în mod singur nu am mai fi avut suspendare”, a explicat Ponta.
Primul ministru a mai recunoscut că, la numirea sa în funcția de premier, a primit o solicitare verbală din partea președintelui Băsescu, în ce privește reprezentarea României pe plan extern.
„Am avut o solicitare de la domnia sa, față în față, că vrea să participe la Consiliul European. I-am spus că depinde de obiectul (discuțiilor n.n.) de la Consiliul European”
„Nu îi pot da o asigurare. Nu a fost o condiție atunci. A fost o discuție. Eu răspund in fața Parlamentului, domnul Băsescu nu răspunde în fața nimănui”, a comentat șeful Executivului.
Despre Dan Diaconescu: „Sunt convins că Dan Diaconescu a primit o protecție politică”. Ai cui erau cei 1,8 milioane euro din saci
„Problema cu Dan Diaconescu (care a fost inițial desemnat câștigător al licitației pentru Oltchim n.n.) reflectă faptul că nu avem un sistem de justiție care să funcționeze în România”
Ponta a mai spus că are informații că cei 1,8 milioane de euro scoși din bancă de Diaconescu ar fi fost împrumutați de acesta de la o persoană fizică. „Nu mă bagați in chestii de cancan. O doamnă l-a ajutat. Este mama copilului lui Dan Diaconescu”, a arătat Ponta.
„În orice țară, cel ce folosește documente false răspunde rapid pentru asta. (…) Sunt convins ca Dan Diaconescu a primit o protecție politică pentru a interveni. Mi-e foarte ușor să spun că din partea PDL, a domnului Videanu, poate și din partea domnului Băsescu”, a declarat premierul, adăugând că se bazează pe informații de la „structuri oficiale ale statului” și pe care Parchetul ar trebui să le ancheteze.
La întrebarea dacă a primit informări din partea serviciilor secrete din care reiese faptul că Dan Diaconescu este susținut de PDL, Ponta a arătat că a primit „informații foarte clare despre fapte de înșelăciune și documente false”.
„Toate aceste informări și documentele de la instituțiile statului se află la Parchet. Nu se întâmplă nimic. Procurorii trebuie să îi ancheteze pe oamenii care au votat la referendum. (…) Nu poți să te faci că plouă în fața unei asemenea chestiuni”, și-a arătat premierul nemulțumirea.
El a dat exemplu și situația de la Postă Româna unde spune că au fost descoperite pagube de 100 de milioane, „dar nu se intâmplă nimic”.
„La Hidroelectrica, administratorul judiciar a făcut sesizări. Ați auzit ceva? Absolut nimic. Și atunci, cum putem să împiedicăm un individ să escrocheze statul când știe foarte clar că nu pățeste nimic? Aceasta este de fapt prima lecție de la Oltchim”, a concluzionat șeful Executivului.
PwC a greșit la Oltchim
Întrebat dacă PwC – consultantul care a întocmit strategia de privatizare a Oltchim – a greșit, Ponta a spus afirmativ: „ categoric da”.
„E așa de bine să fii consultant, să iei o mulțime de bani, să faci caietul de sarcini, după care să fie întrebat Ponta. Eu nici nu am văzut caietul de sarcini și nici nu era treaba mea să văd caietul de sarcini. Dacă domnul Diaconescu sau orice alt domn care vine cu documente false ajunge în inchisoare a doua zi, vă garantez că la TAROM și CRR Marfă nu mai vine nici un alt escroc”, a arătat Ponta.
De ce nu i-a cerut demisia ministrului Chițoiu
Premierul a mai precizat că nu i-a cerut niciodată demisia ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, ca urmare a eșuării privatizării combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea, fiind convins că dacă i-o cerea, acesta și-ar fi dat-o. El a motivat gestul său prin faptul că până pe 9 decembrie, data alegerilor parlamentare, ministrul Chițoiu are de gestionat două probleme: Oltchim și Hidroelectrica.
„Am avut o discuție cu domnul Chițoiu cu care am o relație foarte bună. I-am spus: >. Dar nu i-am cerut niciodata demisia”, a povestit șeful Guvernului.
Despre administratorul judiciar al Hidroelectrica: „L-aș fi rugat să stea la birou, să își facă treaba, nu să dea interviuri”
Pe de altă parte, șeful Executivului s-a arătat deranjat de o declarație făcută de administratorul judiciar la gandul.LIVE, recomandându-i acestuia să stea la birou și să nu mai dea interviuri.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat recent la gandul.LIVE că a primit „propuneri indecente” de la așa-numiții „băieți deștepți” din energie, referindu-se la faptul că unii dintre ei au încercat să îl corupă, adâugând că a respins aceste încercări ale traderilor, pentru că nu este un „pervers”.
„Administratorul judiciar nu înțeleg de ce merge pe la interviuri, ar trebui să stea la birou. Dar nu este în subordinea mea. L-aș fi rugat să stea la birou, să își facă treaba, nu să dea interviuri”, a comentat Ponta.
„Să vă spun că nu va pleca nici unul din cei 3.200 de angajați Oltchim? Nu pot”
El a evitat un răspuns direct la întrebarea dacă Oltchim va intra în insolvență. Șeful Guvernului a admis că Oltchim trebuie restructurat, că cea mai mare parte a secțiilor combinatului sunt viabile și că cea mai mare parte a angajaților își va păstra locurile de muncă.
„Să vă spun că nu va pleca nici unul din cei 3.200 de angajați Oltchim? Nu pot să va spun lucrul acesta”, a recunoscut Ponta.
Despre salariul de 22.000 euro al șefului Eximbank
Întrebat de ce acceptă situația în care președintele Eximbank, o bancă de stat, are un salariu lunar de 22.000 de euro, față de 1.500 de euro, cât este salariul primului ministru, Ponta a răspuns zâmbind.
„De ce nu m-am dus eu la Eximbank? Nu am pregătirea necesară. (…) Eximbank și CEC sunt două bănci unde statul are participația principală, dar înțeleg că nivelul salariului trebuie să fie la nivelul pieței bancare. (…) Sunt convins ca și președintele de la Bank of America câștigă mult mai mult decât președintele Obama”, a arătat Ponta.
El a precizat că a ținut ca în contractul de management al noului președinte al Eximbank să se prevadă ca, la schimbarea din funcție, acesta să primească echivalentul salariului pe trei luni, „nu pe trei ani” cât era până acum.
Despre Gigi Becali pe listele USL:„Iar m-ați prins pe mine pentru alții?”
La întrebarea de ce la salarii atât de mici din politică, totuși atât de multi milionari se înghesuie să facă politică, Ponta a răspuns că „din păcate” nu face parte dintre milionari, deși și-ar fi dorit.
Pe de altă parte, Ponta a spus că nu are atribuții în nominalizarea șefilor de la DNA și Parchetul General, adăugând că dacă Ministrul Justiției o va nominaliza pe Codruța Kovesi în fruntea DNA, aceasta își va asuma propunerea pe care are dreptul că o facă. El a evitat astfel un răspuns direct la întrebarea dacă îl va deranja eventuala numire a lui Kovesi la conducerea DNA.
Întrebat dacă va fi de acord, în calitate de copreședinte al USL, ca pe listele electorale să apară numele lui Gigi Becali, care poartă negocieri cu USL în această direcție, Ponta a răspuns zâmbind: „Sunt stelist, cum aș putea fi contra?”, adăugând că nu vrea să facă un subiect politic din acesta.
La insistența invitaților permanenți ai emisiunii de a explica de ce ar trebui ca Becali să intre pe listele USL, Ponta a izbucnit în râs: „Iar m-ați prins pe mine pentru alții?”.